WOZ-waarde

WOZ-waarde bedrijfspand: Wat moet u weten?

De Waardering Onroerende Zaken (WOZ)-waarde is een belangrijk begrip voor iedereen die een bedrijfspand bezit of overweegt om een bedrijfsruimte te kopen. Deze waarde, die jaarlijks op 1 januari wordt vastgesteld door de gemeente, vormt de basis voor de berekening van verschillende belastingen.
Op deze pagina worden de belangrijkste aspecten van de WOZ-waarde belicht; hoe deze wordt bepaald, wat u ermee kunt doen en waar u meer informatie kunt vinden.

Hoe wordt de WOZ-waarde van uw bedrijfspand bepaald?

Gemeenten gebruiken verschillende methodes om de WOZ-waarde van uw bedrijfspand te bepalen. De meest gebruikte methodes zijn:

Taxatie: Hierbij wordt uw pand door een taxateur bezocht en beoordeeld.
Modellen: Er bestaan verschillende computermodellen die de WOZ-waarde van uw pand kunnen schatten op basis van kenmerken zoals oppervlakte, locatie, bouwjaar, verhuurprijs en verkoopprijzen van vergelijkbare panden in de omgeving.

Hoe de WOZ-waarde uw financiën beïnvloedt:

De WOZ-waarde is niet alleen een administratief getal, maar heeft directe financiële gevolgen voor eigenaren van een bedrijfsruimte. Dit komt doordat de WOZ-waarde gekoppeld is aan diverse zaken, zoals:

1. De onroerendezaakbelasting (OZB): De hoogte van uw OZB-aanslag hangt direct af van de WOZ-waarde van uw pand. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer OZB u betaalt. Dit kan een significante impact hebben op uw jaarlijkse lasten.
2. De waterschapsbelasting: In sommige gebieden wordt de waterschapsbelasting mede bepaald door de WOZ-waarde van uw pand. Dit betekent dat een hogere WOZ-waarde ook kan leiden tot een hogere waterschapsbelasting.
3. De notaris: Bij de verkoop of vererving van uw bedrijfspand speelt de WOZ-waarde eveneens een rol. De notaris gebruikt deze waarde namelijk als indicatie voor de marktwaarde van uw pand. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van de verschuldigde overdrachtsbelasting of erfbelasting.

Naast de directe financiële gevolgen, kan de WOZ-waarde ook van belang zijn voor:

Verzekeringen: De verzekeringspremie voor uw bedrijfsruimte is vaak gebaseerd op de herbouwwaarde. De WOZ-waarde kan een indicatie zijn van deze herbouwwaarde, en dus van invloed zijn op de hoogte van uw verzekeringspremie.
Subsidies: Voor bepaalde subsidies, zoals subsidies voor energiebesparende maatregelen of renovatie, kan de WOZ-waarde een rol spelen bij de beoordeling van uw aanvraag.

Bent u het oneens met de WOZ-waarde van uw pand? Dit kunt u doen:

Voelt u dat de WOZ-waarde van uw pand te hoog is vastgesteld? Dan heeft u het recht om bezwaar te maken. Dit moet u doen binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking, die u van uw gemeente heeft ontvangen.
In uw bezwaarschrift moet u duidelijk motiveren waarom u het niet eens bent met de waarde. U kunt dit doen door argumenten te geven en bewijsmateriaal toe te voegen. Denk hierbij aan recente verkoopprijzen van vergelijkbare panden in de buurt, taxaties van uw pand, of foto's van eventuele gebreken of schade aan uw pand.Een afbeelding van een bedrijfspand met de tekst: "Wat is de WOZ-waarde?" op de voorgrond.

Bekijk ook andere kennisbank artikelen

Splitsingsakte

Een splitsingsakte is een document dat is opgesteld om een gebouw kadastraal te splitsen in appartementsrechten. In de splitsingsakte staat hoe een gebouw is opgedeeld, uit hoeveel appartementen/ruimtes het bestaat en waar de gemeenschappelijke ruimtes zijn. Bij een splitsing in appartementsrechten krijgt de koper een aandeel in het gebouw en daarbij het exclusief gebruiksrecht voor het eigen deel. Met andere woorden: u koopt het recht een appartement te gebruiken en betaalt voor een gedeelte van het hele gebouw. Vaak heeft een gebouw met appartementsrechten gemeenschappelijke ruimtes (bijvoorbeeld: de entree, de gangen en trappen) waarvoor een vereniging van eigenaren (VvE) moet worden opgericht. Bij het appartementsrecht geldt dat bepaalde besluiten bij meerderheid van stemmen genomen kunnen worden. Bekijk ook: akte van mandeligheid.

VvE - Vereniging van eigenaren

Het doel van de vereniging van eigenaren is het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de eigenaars. Welke zaken gemeenschappelijk zijn, staat beschreven in de splitsingsakte. De VvE zorgt ook voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van een gebouw (bijvoorbeeld: de entree, de gangen, de trappen, de parkeerplaats, de gevel en het dak). Als een gebouw middels een splitsingsakte wordt gesplitst in ruimtes die los verkocht of verhuurd kunnen worden, kan er een vereniging van eigenaren opgericht worden. Echter is het zo, dat wanneer een pand horizontaal gesplitst wordt in appartementsrechten een VvE verplicht is. Voorbeelden hiervan zijn bedrijfsverzamelgebouwen en appartementencomplexen. Als er een VvE opgericht wordt zijn de eigenaren verplicht om lid te worden van die vereniging.

Belasting box 1 - werk en woning

Het Nederlandse belastingstelsel bestaat uit boxen. Inkomen uit werk en woning valt onder box 1. De box kent verschillende schijven, per schijf stijgt het belastingpercentage dat betaald dient te worden over het inkomen. Inkomsten welke onder box 1 vallen zijn: - loon uit arbeid - fooien - uitkering - pensioen - inkomsten uit het buitenland - periodieke uitkeringen - eigenwoningforfait - kapitaalverzekering eigen woning - winst uit onderneming Om de belasting welke u dient te betalen in box 1 te verminderen kunt u een aantal zaken in mindering brengen, dit noemen we aftrekposten: reisaftrek openbaar vervoer aftrekbare kosten eigen woning uitgave voor eigen woning aftrek persoonsgebonden kosten Voor meer informatie over box 1 belasting verwijzen wij u naar de website van de belastingdienst.

Op de hoogte blijven van de nieuwste projecten?

Volg ons op onze socials

WhatsApp ons