NAR - netto aanvangsrendement

Vastgoed berekening zijn er in alle vormen, de meest bekende berekening zijn de BAR en de NAR. In tegenstelling met de BAR houden we bij de NAR wel rekening met jaarlijkse terugkomende kosten. De NAR staat voor netto aanvangsrendement, hiermee krijgt u een completer beeld wat het rendement kan zijn van uw investering. Bij de NAR houden we rekening met een volledige investering en worden de jaarlijks terugkerende kosten met de jaarhuur verrekend. Bij het aankopen van een bedrijfsruimte moet u bijvoorbeeld denken aan de volgende extra kostenposten:

- Eventuele VvE kosten (wanneer van toepassing)
- Onroerendzaakbelasting
- Notariële kosten
- Overdrachtsbelasting (wanneer van toepassing)
- Aankoop fee voor makelaar (wanneer van toepassing)
- Verhuur fee voor makelaar (wanneer van toepassing)
- Verbouwingskosten
- Reservering voor onderhoud in de toekomst

Stelt u zich voor, u wilt een casco bedrijfsruimte aankopen van € 180.000,-. U dient de ruimte te voorzien van een toilet, schilderwerk, tussenwanden, verlichting, airco, vloerverwarming etc. De offerte van de aannemer geeft aan dat dit ongeveer € 35.000,- zal kosten. Daarnaast wilt u de bedrijfsruimte laten verhuren door een makelaar bij u uit de buurt, de makelaar rekent hiervoor een fee van 15% van de jaarhuur. Daarnaast kiest u ervoor om een jaarlijkse reservering te doen voor onderhoud van € 500,-. Laten we het uitrekenen:

Het netto aanvangsrendement van deze investering rekent u als volgt uit:
Als eerst trekt u de jaarlijkse terugkerende kosten af van de geschatte jaarhuur, in dit geval houden we rekening met een fictief bedrag van € 500,-. Dit zorgt ervoor dat de jaarhuur minus de jaarlijks terugkerende kosten uitkomt op € 14.500,-

Daarnaast rekent u uit wat de investering is, hiervoor pakt u de aankoopprijs, de verbouwingskosten en de verhuur fee van de makelaar en telt deze bij elkaar op.

€ 180.000,00 aankoopbedrijfsruimte
€   35.000,00 verbouwingskosten
€     2.250,00 verhuur fee makelaar (jaarhuur: € 15.000 * 15%)
_______________________________+

€ 217.250,00 Totale kosten

Als we de cijfers compleet hebben delen we de jaarhuur min de jaarlijkse kosten door de investering plus bijkomende kosten (14.500 / 217.250) * 100 = 6.67. Hieraan ziet u dat u inclusief extra investeringskosten mee te nemen een rendement heeft op uw investering van 6,67%.

Bekijk ook andere kennisbank artikelen

Op de hoogte blijven van de nieuwste projecten?

Volg ons op onze socials

WhatsApp ons