BAR - bruto aanvangsrendement

Vastgoed berekeningen zijn er in alle vormen, de meest bekende berekening zijn de BAR en de NAR. In tegenstelling met de NAR houden we bij de BAR geen rekening met exploitatiekosten en andere investeringen in het object. De BAR staat voor bruto aanvangsrendement, hiermee krijgt u een snel beeld wat het rendement kan zijn van uw investering. Bij de BAR gaat u simpelweg uit van oppervlakkige cijfers, de hoofdlijn van de berekening is de deling van verwachte jaarhuur door de aankoopprijs. Hiermee rekent u de verhouding tussen de jaarhuur en de initiële investering uit om zo een verwachting te scheppen op hoofdlijnen.

Stelt u zich voor, u heeft een bedrijfsruimte op onze website gezien dat u wellicht wilt aankopen. De beoogde bedrijfsruimte kost € 180.000,- V.O.N. exclusief btw, na enig onderzoek gedaan te hebben en nadat u wellicht een makelaar uit de regio heeft gesproken bent u erachter gekomen dat een dergelijke bedrijfsruimte ongeveer € 15.000,- huurstroom heeft per jaar exclusief btw en servicekosten. De berekening die we nu maken is: (15.000 / 180.000) * 100 = 8.3. Hieraan ziet u dat u zonder verdere kosten mee te nemen een initieel rendement heeft op uw investering van 8,3%.

Bekijk ook andere kennisbank artikelen

Aanvangshuur

De aanvangshuur is de huurprijs die in een overeenkomst staat bij het aangaan van een huurovereenkomst. Deze huurprijs is zonder servicekosten en nutsvoorzieningen. Dit wordt ook wel de kale huurprijs genoemd. Aanvangshuur is van toepassing voor zowel bedrijfspanden als voor woningen. Voor woningen geldt als de aanvangshuurprijs lager ligt dan de liberalisatiegrens dat het een sociale huurwoning is. Ligt de aanvangshuurprijs hierboven dan valt de woning in de vrije sector. Dit betekent ook dat de aanvangshuurprijs bepaalt of een huurder in aanmerking kan komen voor huurtoeslag. Voor een vastgoedbelegger is de aanvangshuur een belangrijk gegeven om het bruto aanvangsrendement en netto aanvangsrendement te kunnen berekenen.

Due diligence

De Nederlandse betekenis van het begrip 'due diligence' wat vaak als 'dd' wordt aangekaart betekent letterlijk gepaste zorgvuldigheid. Wanneer er bijvoorbeeld een aankoop wordt gedaan in het bestaand commerciële vastgoed vraagt de kopende partij vaak een due diligence periode aan. Tijdens deze periode wordt er onderzoek gedaan naar naar de financiële, fiscale, juridische, bouwtechnische en commerciële aspecten van het onroerend goed. In veel gevallen is er al een koop afgesproken voor een bepaald object voordat de due diligence periode start. Wanneer de resultaten van een due diligence periode tegen vallen kan de koop in veel gevallen ontbonden worden.

W

Op de hoogte blijven van de nieuwste projecten?

Volg ons op onze socials

WhatsApp ons