BAR - bruto aanvangsrendement

Vastgoed berekeningen zijn er in alle vormen, de meest bekende berekening zijn de BAR en de NAR. In tegenstelling met de NAR houden we bij de BAR geen rekening met exploitatiekosten en andere investeringen in het object. De BAR staat voor bruto aanvangsrendement, hiermee krijgt u een snel beeld wat het rendement kan zijn van uw investering. Bij de BAR gaat u simpelweg uit van oppervlakkige cijfers, de hoofdlijn van de berekening is de deling van verwachte jaarhuur door de aankoopprijs. Hiermee rekent u de verhouding tussen de jaarhuur en de initiële investering uit om zo een verwachting te scheppen op hoofdlijnen.

Stelt u zich voor, u heeft een bedrijfsruimte op onze website gezien dat u wellicht wilt aankopen. De beoogde bedrijfsruimte kost € 180.000,- V.O.N. exclusief btw, na enig onderzoek gedaan te hebben en nadat u wellicht een makelaar uit de regio heeft gesproken bent u erachter gekomen dat een dergelijke bedrijfsruimte ongeveer € 15.000,- huurstroom heeft per jaar exclusief btw en servicekosten. De berekening die we nu maken is: (15.000 / 180.000) * 100 = 8.3. Hieraan ziet u dat u zonder verdere kosten mee te nemen een initieel rendement heeft op uw investering van 8,3%.

Bekijk ook andere kennisbank artikelen

Servicekosten

Servicekosten zijn aanvullende kosten bovenop de kale huur die een huurder betaalt voor leveringen en diensten geregeld door de verhuurder. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor schoonmaak, onderhoud, nutsvoorzieningen, internet en gemeentelijke heffingen. Meestal spreken de verhuurder en huurder een bepaald bedrag af voor de servicekosten. Dit bedrag is een voorschot op het totale (jaarlijkse) bedrag. De huurder betaalt dit voorschotbedrag maandelijks. Het is van belang dat de verhuurder binnen zes maanden na afloop van een kalenderjaar een overzicht stuurt van de werkelijke servicekosten die gemaakt zijn in het afgelopen jaar. Uit het overzicht blijkt of de huurder nog moet bijbetalen of geld terug krijgt. Eventueel kan het maandelijkse bedrag worden aangepast als beide partijen het daar over eens zijn. Voor meer informatie over servicekosten verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid.

Actief beheer

Actief beheer is dat u zelf werkzaamheden uitvoert in of aan uw beleggingspand. Onder werkzaamheden worden bijvoorbeeld de volgende punten verstaan: administratie onderhoud verbouwing renovatie regelmatig aan- en verkopen met winst Wanneer er sprake is van actief beheer dan beschouwd de belastingdienst dit als inkomsten en wordt het in box 1 belast. Voor het beheren en onderhouden van een beleggingsobject kiezen daarom veel beleggers ervoor om gebruik te maken van een vastgoedbeheerder. Door zelf geen werkzaamheden uit te voeren aan uw vastgoed beschouwd de belastingdienst dit als inkomsten uit eigen vermogen en wordt u belast in box 3 wat financieel aantrekkelijker is. Bent u opzoek naar een geschikte vastgoedbeheerder voor uw beleggingsobjecten? Kijk dan op de website van onze partner Eriva Vastgoedbeheer.

Op de hoogte blijven van de nieuwste projecten?

Volg ons op onze socials

WhatsApp ons