Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan is een juridisch bindend document voor zowel de overheid als burgers en bedrijven. Hierin heeft de gemeente bepaald waarvoor onroerend goed gebruikt mag worden.

Het kan voorkomen dat de bestemming van een stuk grond of gebouw in de toekomst gewijzigd wordt. In het bestemmingplan wordt beschreven welke ontwikkelingen er voor een stuk grond of gebouw zijn gepland zodat iedereen dit kan inzien.

U kunt bij de desbetreffende gemeente of via Ruimtelijkeplannen.nl een bestemmingsplan opvragen.

Bekijk ook andere kennisbank artikelen

ROZ-contract

Een ROZ-contract is een huurcontract van de Raad van Onroerende Zaken op basis van het standaardmodel voor de verhuur van vooral bedrijfsmatig vastgoed. Hierin staat onder andere vermeld hoe partijen omgaan met elkaar en met alle zaken die behoren tot het huurobject. De Raad van Onroerende Zaken heeft dit huurcontract opgesteld om fouten bij het zelfstandig opstellen van huurcontracten te voorkomen. Een ROZ-contract is voorzien van algemene voorwaarden die aansluiten op het burgerlijk wetboek en alle mogelijke gevallen waarin de huurovereenkomst een uitsluitsel moet geven.

Akte van mandeligheid

Bij een akte van mandeligheid is er sprake van gemeenschappelijk eigendom. Gemeenschappelijk eigendom betekent dat u, samen met anderen, eigenaar bent van een aandeel in een terrein. Denk bijvoorbeeld aan een weg, parkeerplaats of hek. Als iets mandelig is, worden de onderhouds-, stichtings- en herstelkosten verdeeld onder alle eigenaren. In tegenstelling tot een splitsing in appartementsrechten is een VvE niet verplicht en geldt er geen regeling dat bepaalde besluiten bij meerderheid van stemmen genomen kunnen worden.

Vastgoed financieren met vreemd vermogen

In sommige gevallen is het eigen vermogen niet toereikend genoeg om een beleggingspand aan te kopen. In dat geval kunt u een gedeelte financieren met vreemd vermogen. Als vergoeding betaalt u dan een rente aan de bank of financierder. Voor vreemd vermogen kunt u bij veel instanties terecht, denk hierbij aan uw reguliere bank, een familielid of een vastgoedbank. De hoofdlijn is dat u in veel gevallen, uitzonderingen daar gelaten, een geldlening kunt krijgen tot 80% van de taxatiewaarde. Dit betekent dat wanneer u een bedrijfsruimte van € 180.000,- wilt aanschaffen dat u zelf 20% met liquide middelen en/of eigen vermogen moet financieren. Dit bedrag komt uit op € 36.000,-. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een eventuele financiering neem dan contact met ons op, wij kijken welke erkende adviseur het beste bij u past en brengen u in contact.

Op de hoogte blijven van de nieuwste projecten?

Volg ons op onze socials

WhatsApp ons