Servicekosten

Servicekosten zijn aanvullende kosten bovenop de kale huur die een huurder betaalt voor leveringen en diensten geregeld door de verhuurder. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor schoonmaak, onderhoud, nutsvoorzieningen, internet en gemeentelijke heffingen.

Meestal spreken de verhuurder en huurder een bepaald bedrag af voor de servicekosten. Dit bedrag is een voorschot op het totale (jaarlijkse) bedrag. De huurder betaalt dit voorschotbedrag maandelijks. Het is van belang dat de verhuurder binnen zes maanden na afloop van een kalenderjaar een overzicht stuurt van de werkelijke servicekosten die gemaakt zijn in het afgelopen jaar. Uit het overzicht blijkt of de huurder nog moet bijbetalen of geld terug krijgt. Eventueel kan het maandelijkse bedrag worden aangepast als beide partijen het daar over eens zijn.

Voor meer informatie over servicekosten verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid.

Bekijk ook andere kennisbank artikelen

Splitsingsakte

Een splitsingsakte is een document dat is opgesteld om een gebouw kadastraal te splitsen in appartementsrechten. In de splitsingsakte staat hoe een gebouw is opgedeeld, uit hoeveel appartementen/ruimtes het bestaat en waar de gemeenschappelijke ruimtes zijn. Bij een splitsing in appartementsrechten krijgt de koper een aandeel in het gebouw en daarbij het exclusief gebruiksrecht voor het eigen deel. Met andere woorden: u koopt het recht een appartement te gebruiken en betaalt voor een gedeelte van het hele gebouw. Vaak heeft een gebouw met appartementsrechten gemeenschappelijke ruimtes (bijvoorbeeld: de entree, de gangen en trappen) waarvoor een vereniging van eigenaren (VvE) moet worden opgericht. Bij het appartementsrecht geldt dat bepaalde besluiten bij meerderheid van stemmen genomen kunnen worden. Bekijk ook: akte van mandeligheid.

Due diligence

De Nederlandse betekenis van het begrip 'due diligence' wat vaak als 'dd' wordt aangekaart betekent letterlijk gepaste zorgvuldigheid. Wanneer er bijvoorbeeld een aankoop wordt gedaan in het bestaand commerciële vastgoed vraagt de kopende partij vaak een due diligence periode aan. Tijdens deze periode wordt er onderzoek gedaan naar naar de financiële, fiscale, juridische, bouwtechnische en commerciële aspecten van het onroerend goed. In veel gevallen is er al een koop afgesproken voor een bepaald object voordat de due diligence periode start. Wanneer de resultaten van een due diligence periode tegen vallen kan de koop in veel gevallen ontbonden worden.

Op de hoogte blijven van de nieuwste projecten?

Volg ons op onze socials

WhatsApp ons