Beleggingspand

Een beleggingspand is onroerend goed dat doorgaans in handen is van een pensioenfonds, vastgoedfonds, vastgoedholding of (particuliere) vastgoedbelegger. Het doel bij een beleggingspand is om daar positief rendement op te maken.

Voorheen was het vooral gebruikelijk voor particuliere vastgoedbeleggers om te beleggen in residentieel vastgoed, maar dat is de laatste jaren erg veranderd. Het mooie van investeren in vastgoed is dat u kunt beleggen in bijna ieder soort pand, dus ook commercieel vastgoed. Zo zijn kantoren, winkelpanden, garageboxen en bedrijfsruimtes ook interessante beleggingspanden. Dit soort beleggingspanden worden vaak voor 5 tot 10 jaar verhuurd, maar kortere huurperiodes worden steeds gangbaarder.

De waarde van een beleggingspand wordt bepaald door meerdere factoren. De belangrijkste factoren zijn locatie, staat van onderhoud en of het al verhuurd is of niet. Zoals eerder aangegeven koopt u een beleggingspand om rendement te behalen op uw geïnvesteerde vermogen. Dit rendement kunt u behalen met de opbrengst van huurinkomsten of door het beleggingspand te verkopen met winst.

Bekijk ook andere kennisbank artikelen

Aanvangshuur

De aanvangshuur is de huurprijs die in een overeenkomst staat bij het aangaan van een huurovereenkomst. Deze huurprijs is zonder servicekosten en nutsvoorzieningen. Dit wordt ook wel de kale huurprijs genoemd. Aanvangshuur is van toepassing voor zowel bedrijfspanden als voor woningen. Voor woningen geldt als de aanvangshuurprijs lager ligt dan de liberalisatiegrens dat het een sociale huurwoning is. Ligt de aanvangshuurprijs hierboven dan valt de woning in de vrije sector. Dit betekent ook dat de aanvangshuurprijs bepaalt of een huurder in aanmerking kan komen voor huurtoeslag. Voor een vastgoedbelegger is de aanvangshuur een belangrijk gegeven om het bruto aanvangsrendement en netto aanvangsrendement te kunnen berekenen.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan is een juridisch bindend document voor zowel de overheid als burgers en bedrijven. Hierin heeft de gemeente bepaald waarvoor onroerend goed gebruikt mag worden. Het kan voorkomen dat de bestemming van een stuk grond of gebouw in de toekomst gewijzigd wordt. In het bestemmingplan wordt beschreven welke ontwikkelingen er voor een stuk grond of gebouw zijn gepland zodat iedereen dit kan inzien. U kunt bij de desbetreffende gemeente of via Ruimtelijkeplannen.nl een bestemmingsplan opvragen.

Op de hoogte blijven van de nieuwste projecten?

Volg ons op onze socials

WhatsApp ons