Kale huurprijs
De kale huurprijs is de huurprijs zonder servicekosten en nutsvoorzieningen. Dit gegeven is belangrijk voor de aanvangshuur en of u in aanmerking kunt komen voor huurtoeslag.
Actief beheer is dat u zelf werkzaamheden uitvoert in of aan uw beleggingspand. Onder werkzaamheden worden bijvoorbeeld de volgende punten verstaan:
administratie
onderhoud
verbouwing
renovatie
regelmatig aan- en verkopen met winst
Wanneer er sprake is van actief beheer dan beschouwd de belastingdienst dit als inkomsten en wordt het in box 1 belast. Voor het beheren en onderhouden van een beleggingsobject kiezen daarom veel beleggers ervoor om gebruik te maken van een vastgoedbeheerder. Door zelf geen werkzaamheden uit te voeren aan uw vastgoed beschouwd de belastingdienst dit als inkomsten uit eigen vermogen en wordt u belast in box 3 wat financieel aantrekkelijker is.
Bent u opzoek naar een geschikte vastgoedbeheerder voor uw beleggingsobjecten? Kijk dan op de website van onze partner Eriva Vastgoedbeheer.
De kale huurprijs is de huurprijs zonder servicekosten en nutsvoorzieningen. Dit gegeven is belangrijk voor de aanvangshuur en of u in aanmerking kunt komen voor huurtoeslag.
In het Nederlandse belastingstelsel betaalt u in box 2 belasting over inkomsten uit aanmerkelijk belang. Aanmerkelijk belang doet zich voor bij aandelen, opties en winstbewijzen waarvan u minimaal 5% van de vennootschap bezit. Over het inkomen uit aanmerkelijk belang betaald u 26,90% belasting in 2022. Het kabinet is voornemens om in 2023 nieuwe schijven toe te voegen in het belastingsysteem van box 2. Voor meer informatie over box 2 verwijzen wij u graag naar de website van de belastingdienst.
Servicekosten zijn aanvullende kosten bovenop de kale huur die een huurder betaalt voor leveringen en diensten geregeld door de verhuurder. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor schoonmaak, onderhoud, nutsvoorzieningen, internet en gemeentelijke heffingen. Meestal spreken de verhuurder en huurder een bepaald bedrag af voor de servicekosten. Dit bedrag is een voorschot op het totale (jaarlijkse) bedrag. De huurder betaalt dit voorschotbedrag maandelijks. Het is van belang dat de verhuurder binnen zes maanden na afloop van een kalenderjaar een overzicht stuurt van de werkelijke servicekosten die gemaakt zijn in het afgelopen jaar. Uit het overzicht blijkt of de huurder nog moet bijbetalen of geld terug krijgt. Eventueel kan het maandelijkse bedrag worden aangepast als beide partijen het daar over eens zijn. Voor meer informatie over servicekosten verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid.