Taxatierapport

Het taxatierapport bevat informatie over de waarde, staat van onderhoud, indeling en grootte van het desbetreffende onroerend goed. Daarnaast vertelt het rapport ook iets over de ligging en mogelijke voorzieningen in de buurt van het object.

De taxatie van commercieel vastgoed wordt gebaseerd aan de hand van de huurwaarde van vergelijkbaar aanbod op de markt. Hierbij wordt ook rekening gehouden met bijkomstige exploitatiekosten, investeringskosten, grondprijzen en omzetgegevens.

Bekijk ook andere kennisbank artikelen

Belasting box 2 - aanmerkelijk belang

In het Nederlandse belastingstelsel betaalt u in box 2 belasting over inkomsten uit aanmerkelijk belang. Aanmerkelijk belang doet zich voor bij aandelen, opties en winstbewijzen waarvan u minimaal 5% van de vennootschap bezit. Over het inkomen uit aanmerkelijk belang betaald u 26,90% belasting in 2022. Het kabinet is voornemens om in 2023 nieuwe schijven toe te voegen in het belastingsysteem van box 2. Voor meer informatie over box 2 verwijzen wij u graag naar de website van de belastingdienst.

Huurverhoging

Wat is huurverhoging? Huurverhoging is een aanpassing van de huurprijs van een gehuurd pand, waarbij de verhuurder de huurprijs verhoogt. Dit kan voorkomen bij zowel woon- als bedrijfsruimtes en is bedoeld om de huurprijs in lijn te houden met de economische omstandigheden, inflatie, en de marktwaarde van vergelijkbare panden. Wat betekent huurverhoging voor een bedrijfspand? Voor een bedrijfspand betekent huurverhoging een toename van de kosten die het bedrijf moet betalen om de ruimte te blijven gebruiken. Dit kan invloed hebben op de financiële planning en winstgevendheid van het bedrijf. Bedrijven moeten dus rekening houden met mogelijke huurverhogingen bij het aangaan van een huurcontract en in hun budgettering. Waarop is huurverhoging gebaseerd? Huurverhogingen voor bedrijfspanden zijn doorgaans gebaseerd op verschillende factoren, waaronder:

  1. Marktwaarde: De huurprijs wordt vaak vergeleken met de huurprijzen van vergelijkbare panden in de omgeving. Als de marktwaarde stijgt, kan ook de huurprijs stijgen.
  2. Consumenten Prijs Index (CPI): De huurprijs kan jaarlijks worden aangepast op basis van de CPI, die de gemiddelde prijsontwikkeling van een pakket goederen en diensten weergeeft.
  3. Onderhouds- en investeringskosten: Als de verhuurder aanzienlijke kosten heeft gemaakt voor onderhoud of verbetering van het pand, kan dit een reden zijn voor huurverhoging.
  4. Contractuele afspraken: De specifieke voorwaarden in het huurcontract, zoals periodieke indexering of een vast percentage verhoging, spelen een grote rol.
Welke regels zitten er aan verbonden? De regels voor huurverhoging van bedrijfspanden hangen af van het type bedrijfsruimte en de afspraken in het huurcontract: Middenstandsbedrijfsruimte (290-bedrijfsruimte) Dit zijn ruimtes die toegankelijk zijn voor het publiek en waar producten of diensten direct worden geleverd, zoals winkels, restaurants, en hotels. Voor deze ruimtes gelden specifieke regels onder de Huurwet, waaronder:
  • Minimale contractduur: Huurcontracten hebben meestal een minimale duur van vijf jaar, met de mogelijkheid van
  • verlenging.
  • Huurbescherming: Huurders genieten uitgebreide bescherming, en huurverhoging kan alleen plaatsvinden na de eerste vijf jaar, tenzij anders contractueel overeengekomen.
  • Periodieke indexering: Jaarlijkse huurverhoging is toegestaan als dit in het contract is opgenomen.
Overige bedrijfsruimte (230a-bedrijfsruimte) Dit betreft alle andere soorten bedrijfsruimtes zoals kantoren, fabrieken, en showrooms. De regels voor deze ruimtes zijn minder strikt:
  • Contractvrijheid: Huurverhogingen worden voornamelijk bepaald door de afspraken in het huurcontract. Er is meer ruimte voor onderhandeling tussen huurder en verhuurder.
  • Geen rechterlijke tussenkomst: Tijdens de huurperiode kan de rechter niet ingrijpen in de contractueel overeengekomen huurprijs.
Wat te doen bij geschillen over huurverhoging? Indien er een geschil ontstaat over de huurverhoging, kunnen de volgende stappen worden ondernomen:
  1. Onderhandeling: Probeer in eerste instantie tot een akkoord te komen met de verhuurder.
  2. Bedrijfshuuradviescommissie: Indien onderhandelingen mislukken, kan een adviescommissie een bindend advies geven over de redelijkheid van de huurprijs.
  3. Kantonrechter: Als laatste redmiddel kan de zaak voor de kantonrechter worden gebracht, die een beslissing zal nemen op basis van de marktsituatie en vergelijkbare huurprijzen.
Met deze informatie kun je als huurder van een bedrijfsruimte goed voorbereid het gesprek aangaan met je verhuurder over mogelijke huurverhogingen en je rechten en plichten daarin duidelijk begrijpen.  

Op de hoogte blijven van de nieuwste projecten?

Volg ons op onze socials

WhatsApp ons