Gemeentelijke heffingen

Voorbeelden van veelvoorkomende gemeentelijke heffingen zijn:

- afvalstoffenheffing
- onroerendezaakbelasting (OZB)
- belasting van roerende woon- en bedrijfsruimten
- baatbelasting
- forensenbelasting
- toeristenbelasting
- parkeerbelasting
- hondenbelasting
- reclamebelasting
- precariobelasting
- rioolheffing
- reinigingsheffing
- leges

Bekijk ook andere kennisbank artikelen

Servicekosten

Servicekosten zijn aanvullende kosten bovenop de kale huur die een huurder betaalt voor leveringen en diensten geregeld door de verhuurder. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor schoonmaak, onderhoud, nutsvoorzieningen, internet en gemeentelijke heffingen. Meestal spreken de verhuurder en huurder een bepaald bedrag af voor de servicekosten. Dit bedrag is een voorschot op het totale (jaarlijkse) bedrag. De huurder betaalt dit voorschotbedrag maandelijks. Het is van belang dat de verhuurder binnen zes maanden na afloop van een kalenderjaar een overzicht stuurt van de werkelijke servicekosten die gemaakt zijn in het afgelopen jaar. Uit het overzicht blijkt of de huurder nog moet bijbetalen of geld terug krijgt. Eventueel kan het maandelijkse bedrag worden aangepast als beide partijen het daar over eens zijn. Voor meer informatie over servicekosten verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid.

Vastgoedbeheerder

Een vastgoedbeheerder fungeert als tussenpersoon voor het behartigen van de belangen van vastgoedeigenaren en huurders. Het belangrijkste voordeel van het inschakelen van een vastgoedbeheerder is dat er dan geen sprake is van actief beheer. Door zelf geen werkzaamheden uit te voeren aan uw vastgoed beschouwd de belastingdienst dit als inkomsten uit eigen vermogen en wordt u belast in box 3 wat financieel aantrekkelijker is. Een aantal werkzaamheden die een vastgoedbeheerder doorgaans uitvoert zijn: Financieel en administratief beheer - screening van huurders - vastleggen en behouden van huurder/gebruiksgegevens - administratieve boekhouding - monitoren aflopende contracten - maandrapportages opstellen voor de pandeigenaar - opstellen van huurcontracten - factureren van huurfacturen (en aanmanen) - de jaarlijkse huurverhoging - debiteuren en crediteuren administratie Technisch beheer - bewaken en afsluiten van onderhoudscontracten - persoonlijk contact met huurder - verhelpen van technische storingen - klachtenafhandeling Bent u opzoek naar een geschikte vastgoedbeheerder voor uw beleggingsobjecten? Kijk dan op de website van onze partner Eriva Vastgoedbeheer.

Aanvangshuur

De aanvangshuur is de huurprijs die in een overeenkomst staat bij het aangaan van een huurovereenkomst. Deze huurprijs is zonder servicekosten en nutsvoorzieningen. Dit wordt ook wel de kale huurprijs genoemd. Aanvangshuur is van toepassing voor zowel bedrijfspanden als voor woningen. Voor woningen geldt als de aanvangshuurprijs lager ligt dan de liberalisatiegrens dat het een sociale huurwoning is. Ligt de aanvangshuurprijs hierboven dan valt de woning in de vrije sector. Dit betekent ook dat de aanvangshuurprijs bepaalt of een huurder in aanmerking kan komen voor huurtoeslag. Voor een vastgoedbelegger is de aanvangshuur een belangrijk gegeven om het bruto aanvangsrendement en netto aanvangsrendement te kunnen berekenen.

Op de hoogte blijven van de nieuwste projecten?

Volg ons op onze socials

WhatsApp ons