Activa

Activa (assets) is een fundamenteel concept in de financiële wereld, vaak gebruikt in boekhouding en financiën. Dit begrip verwijst naar alle bezittingen, eigendommen en financiële middelen die tot het eigendom behoren van een individu, bedrijf of organisatie. Het spectrum van activa is divers en omvat verschillende categorieën:

Tastbaar: Deze omvatten fysieke eigendommen zoals onroerend goed, gebouwen, machines, voertuigen, voorraden en inventaris.
Ontastbaar: Hieronder vallen niet-fysieke bezittingen zoals intellectueel eigendom (bijvoorbeeld octrooien, auteursrechten en handelsmerken), goodwill (de waarde van de merkreputatie van een bedrijf) en software.
Financieel: Dit omvat beleggingen en financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties, kasreserves en banktegoeden.

Activa worden opgenomen in de balans van een bedrijf, waar ze aan de ene kant als bezittingen worden vermeld en aan de andere kant als financiële bronnen (bijvoorbeeld eigen vermogen of schulden) worden opgenomen om de aankoop van die bezittingen te financieren.

Effectief bezittingsbeheer is van cruciaal belang voor bedrijven en organisaties om een gezonde financiële positie te behouden en groei te stimuleren. Het vermogen om bezittingen goed te beheren, te waarderen en te benutten, is van essentieel belang voor financiële planning en besluitvorming, aangezien bezittingen de basis vormen voor de financiële stabiliteit en groei van een entiteit.

Bekijk ook andere kennisbank artikelen

VvE - Vereniging van eigenaren

Het doel van de vereniging van eigenaren is het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de eigenaars. Welke zaken gemeenschappelijk zijn, staat beschreven in de splitsingsakte. De VvE zorgt ook voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van een gebouw (bijvoorbeeld: de entree, de gangen, de trappen, de parkeerplaats, de gevel en het dak). Als een gebouw middels een splitsingsakte wordt gesplitst in ruimtes die los verkocht of verhuurd kunnen worden, kan er een vereniging van eigenaren opgericht worden. Echter is het zo, dat wanneer een pand horizontaal gesplitst wordt in appartementsrechten een VvE verplicht is. Voorbeelden hiervan zijn bedrijfsverzamelgebouwen en appartementencomplexen. Als er een VvE opgericht wordt zijn de eigenaren verplicht om lid te worden van die vereniging.

BAR - bruto aanvangsrendement

Vastgoed berekeningen zijn er in alle vormen, de meest bekende berekening zijn de BAR en de NAR. In tegenstelling met de NAR houden we bij de BAR geen rekening met exploitatiekosten en andere investeringen in het object. De BAR staat voor bruto aanvangsrendement, hiermee krijgt u een snel beeld wat het rendement kan zijn van uw investering. Bij de BAR gaat u simpelweg uit van oppervlakkige cijfers, de hoofdlijn van de berekening is de deling van verwachte jaarhuur door de aankoopprijs. Hiermee rekent u de verhouding tussen de jaarhuur en de initiële investering uit om zo een verwachting te scheppen op hoofdlijnen. Stelt u zich voor, u heeft een bedrijfsruimte op onze website gezien dat u wellicht wilt aankopen. De beoogde bedrijfsruimte kost € 180.000,- V.O.N. exclusief btw, na enig onderzoek gedaan te hebben en nadat u wellicht een makelaar uit de regio heeft gesproken bent u erachter gekomen dat een dergelijke bedrijfsruimte ongeveer € 15.000,- huurstroom heeft per jaar exclusief btw en servicekosten. De berekening die we nu maken is: (15.000 / 180.000) * 100 = 8.3. Hieraan ziet u dat u zonder verdere kosten mee te nemen een initieel rendement heeft op uw investering van 8,3%.

Op de hoogte blijven van de nieuwste projecten?

Volg ons op onze socials

WhatsApp ons