Belasting box 3 - sparen en beleggen

Wanneer u eigen vermogen heeft dat boven de heffingsvrije grens (€ 50.650,- in 2022) uitkomt dan dient u hierover belasting te betalen in box 3. Onder eigen vermogen verstaan we bijvoorbeeld spaargeld, aandelen en vastgoed. Wanneer u schulden (passiva) heeft kunt u dit wegstrepen tegenover uw bezittingen (activa), hierover betaald u geen belasting. Het belastingstelsel van box 3 gaat de aankomende jaren veranderen, de overheid is voornemens om in 2026 een nieuw stelsel te introduceren.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van de belastingdienst.

Bekijk ook andere kennisbank artikelen

Boeterente hypotheken

Wanneer u een hypotheek heeft bij een financierder of financiële instelling dan betaalt u elk jaar rente over de openstaande geldlening. U spreekt bijvoorbeeld met de bank af dat u de lening in 30 jaar zult terugbetalen, op deze manier verdient de bank 30 jaar lang aan de rente die u betaalt. Wanneer u de hypotheek bijvoorbeeld oversluit of vroegtijdig aflost kan de financiële instelling boeterente rekenen. De boeterente compenseert het verlies van de hypotheekverstrekker voor de gemiste inkomsten.

Servicekosten

Servicekosten zijn aanvullende kosten bovenop de kale huur die een huurder betaalt voor leveringen en diensten geregeld door de verhuurder. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor schoonmaak, onderhoud, nutsvoorzieningen, internet en gemeentelijke heffingen. Meestal spreken de verhuurder en huurder een bepaald bedrag af voor de servicekosten. Dit bedrag is een voorschot op het totale (jaarlijkse) bedrag. De huurder betaalt dit voorschotbedrag maandelijks. Het is van belang dat de verhuurder binnen zes maanden na afloop van een kalenderjaar een overzicht stuurt van de werkelijke servicekosten die gemaakt zijn in het afgelopen jaar. Uit het overzicht blijkt of de huurder nog moet bijbetalen of geld terug krijgt. Eventueel kan het maandelijkse bedrag worden aangepast als beide partijen het daar over eens zijn. Voor meer informatie over servicekosten verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid.

Beleggingspand

Een beleggingspand is onroerend goed dat doorgaans in handen is van een pensioenfonds, vastgoedfonds, vastgoedholding of (particuliere) vastgoedbelegger. Het doel bij een beleggingspand is om daar positief rendement op te maken. Voorheen was het vooral gebruikelijk voor particuliere vastgoedbeleggers om te beleggen in residentieel vastgoed, maar dat is de laatste jaren erg veranderd. Het mooie van investeren in vastgoed is dat u kunt beleggen in bijna ieder soort pand, dus ook commercieel vastgoed. Zo zijn kantoren, winkelpanden, garageboxen en bedrijfsruimtes ook interessante beleggingspanden. Dit soort beleggingspanden worden vaak voor 5 tot 10 jaar verhuurd, maar kortere huurperiodes worden steeds gangbaarder. De waarde van een beleggingspand wordt bepaald door meerdere factoren. De belangrijkste factoren zijn locatie, staat van onderhoud en of het al verhuurd is of niet. Zoals eerder aangegeven koopt u een beleggingspand om rendement te behalen op uw geïnvesteerde vermogen. Dit rendement kunt u behalen met de opbrengst van huurinkomsten of door het beleggingspand te verkopen met winst.

Op de hoogte blijven van de nieuwste projecten?

Volg ons op onze socials

WhatsApp ons